Firmele care au respectat principiile etice în afaceri şi-au plafonat profitul, iar companiile care au amânat plăţile şi au fost incorecte cu statul şi cu furnizorii şi-au maximizat câştigurile, a declarat ministrul pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini. "În criză este ales cel care, istoric, are o reputaţie bună. Spun din propria experienţă că cei care au lucrat etic şi-au plafonat profitul. Să fim serioşi! Cei care n-au lucrat etic, care şi-au amânat plăţile, care şi în relaţia cu statul au fost incorecţi, şi în relaţia cu furnizorii, evident că şi-au maximizat profiturile", a spus Grapini. Ea a arătat că firmele care nu au lucrat etic au un deficit enorm de imagine şi de reputaţie. Grapini crede că etica în afaceri nu mai trebuie să fie o opţiune, ci ar trebui să devină obligatorie. Ministrul a mai spus că existenţa în mediul de afaceri a unei firme care nu acţionează etic influenţează şi imaginea firmelor corecte. "Sigur că efectele acestui comportament de etică în afaceri nu apar imediat. Dar dacă vom avea şi nişte politici de promovare strict a celor care nu au avut probleme, putem să grăbim efectul pozitiv", a menţionat Grapini.
Ea a mai declarat că se va lupta "cu cei incorecţi", atât cât va putea şi cât va fi lăsată, şi că în caz contrar se va retrage la Timişoara. Grapini a vorbit şi despre mesaje primite de la companii, care acuză Garda Financiară de comportament abuziv.
"Chiar aseară (n.r. - luni) am primit un mesaj de la companii, ce se întâmplă cu verificarea de la Garda Financiară. Garda Financiară s-a supărat că o firmă a pârât şi se duce în control în fiecare săptămână peste cel care a reclamat. Acest comportament trebuie să dispară de la funcţionarii publici", a spus ministrul. Ea a mai spus că de fiecare dată când va afla că un funcţionar public nu îşi face treaba o va spune public până la schimbarea acestuia.
F