Zeci de kilograme de peşte, zeci de kilograme de carne şi mezeluri, sute de ouă – confiscate ieri de OPC dintr-o alimentară din Triaj.
Pe inspectorii de la Protecţia Consumatorului Braşov i-au trecut toate căldurile, dar nu din cauza vreunei emoţii, ci din cauza temperaturilor ridicate pe care le-au găsit într-un magazin alimentar din cartierul braşovean Triaj. Peştele congelat din frigider, care ar fi trebuit să stea la temperatura maximă de minus 18 grade Celsius, era păstrat la minus trei grade. În plus, inspectorii spun că sunt urme clare că acesta a fost decongelat şi apoi recongelat, fapt total interzis de practicile alimentare. Carnea şi mezelurile refrigerate ar fi trebuit să stea la cel mult 4 grade. Şi aici, termometrul inspectorilor indica 10 grade, adică mult mai mult decât o temperatură care să le păstreze bune de consum. Singurele alimente care respectau condiţiile de temperatură erau ouăle, însă şi aici inspectorii au avut parte de o surpriză: în depozit, acestea erau păstrate la temperatura camerei, care marţi a fost ceva mai scăzută – în jur de 20 de grade – şi apoi duse la frigider.
Pentru că societatea nu respecta cerinţele producătorului în ce priveşte păstrarea produselor, nimeni nu mai poate garanta că acestea mai sunt bune de consum. În aceste condiţii, inspectorii au fost nevoiţi să retragă marfa de la vânzare – câteva zeci de kilograme de peşte, mai multe sute de ouă, zeci de kilograme de carne, preparate din carne şi mezeluri. „În frigiderul în care era păstrat peştele congelat, temperatura ar fi trebuit să nu fie mai mare de minus 18 grade, dar era de doar minus 3,1 grade. Carnea refrigerată trebuie să stea la cel mult 4 grade, dar acolo erau 10 grade. În depozit, ouăle sunt păstrate la temperatura camerei, astfel că alimentele nu mai pot fi consumate în siguranţă, dacă vânzătorul nu a respectat condiţiile impuse de prod