După 4 luni de amânări, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în procesul deschis de controversatul ex-procuror Alexandru Lele împotriva Statului Român, în care solicita daune morale pentru perioada de 6 ani în care a fost suspendat şi purtat inutil prin tribunale pentru un dosar în care a fost acuzat de fapte de corupţie.
De la 2 milioane la 150.000 de euro
Astfel, magistraţii Înaltei Curţi au decis să menţină decizia dată pe 28 martie anul trecut de Curtea de Apel Braşov în acest caz, respingând totodată recursurile declarate de fostul procuror, nemulţumit de cuantumul despăgubirilor, cât şi pe acelea declarate de Statul Român, prin Ministerul Finanţelor şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, care cereau respingerea pretenţiilor.
Ca urmare, fostul procuror orădean, acum avocat, urmează să primească din partea Statului român despăgubiri morale de 150.000 euro, despăgubiri materiale de 70.000 lei, plus cheltuielile de judecată. Chiar şi aşa, cuantumul despăgubirilor a fost redus faţă de cel acordat în noiembrie 2011, de Tribunalul Braşov care a obligat Statul român să-i plătească lui Lele echivalentul în lei la data plăţii a 500.000 euro, reprezentând daune morale, despăgubiri materiale de 70.000 lei şi cheltuieli de judecată în sumă de 7.858,71 lei.
"Raportat la cât am avut de suferit, este puţin. Dar asta a fost decizia Înaltei Curţi", a declarat, miercuri, contactat de BIHOREANUL, fostul procuror Alexandru Lele, care a solicitat iniţial două milioane de euro despăgubiri pentru hărţuirea sa în proces.
Premieră
Potrivit lui Lele, cazul său reprezintă o premieră, întrucât despăgubirile au fost solicitate şi acordate în baza normelor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi nu în baza unor reglementări interne, cum se proceda până acum.
"La solicitarea mea, instanţa a reţinut faptul că au fost încălcate mai m