Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat azi, la Cluj, principalele deziderate ale Uniunii în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri, la Cluj, că formaţiunea va propune, în dezbaterile pentru modificarea Constituţiei, forma parlamentară de organizare a ţării, prin care preşedintele ar urma să fie ales de către cele două camere ale Parlamentului, în şedinţă comună.
Totodată, propunerea Uniunii este de parlament bicameral, dar cu atribuţii distincte pentru cele două camere. Astfel, Camera Deputaţilor ar urma, conform propunerii UDMR, să emită legi organice, ordinare, regulamente, iar Senatul ar urma să se ocupe de problematica ratificării tratatelor internaţionale, de legile apărării şi administraţiei publice, de numirea şefilor serviciilor secrete, la propunerea preşedintelui.
Între propunerile UDMR se află şi cea de introducere a limbilor regionale, acolo unde minorităţile ocupă o pondere semnificativă. "Introducerea limbilor regionale ar urma să se facă printr-o lege oraganică", a declarat Kelemen. El a invocate, în acest sens, ratificarea de către România a Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare. De asemenea, UDMR propune renunţarea la sintagma "stat naţional" din articolul 1 al Constituţiei şi introducerea unui aliniat la acest articol în care să se menţioneze că "minorităţile naţionale sunt factori constitutivi ai statului român".
Kelemen a declarat, răspunzând unei întrebări privind reducerea cvorumului la referendumuri, că nu este de acord cu reducerea pragului la referendum. "Scăderea pragului de la 50 la 30% nu o vedem prea bine şi nu o susţinem. Credem că pentru Constituţie la referendum trebuie să rămână pragul de 50%", a spus Kelemen.
Kelemen despre noua poliţie politică
Preşedintele UDMR a declarat că anumiţi procurori, în special cei de la Direcţia Naţi