Nu avem decat doua scurtmetraje la Cannes, dar umbra lui Cristian Mungiu, care va juriza in tacere alaturi de Spielberg, Nicole Kidman et Comp., va da celei de-a 66-a editii o aura neverosimila. Cannes-ul reflecta prin insusi juriul sau scindarea dintre cinemaul european si cel american, intr-o perioada cand exceptia culturala e pasata ca un cartof incins. Cititi in avanpremiera festivalului care incepe in 15 mai si interviurile cu Radu Jude si Tudor Cristian Jurgiu.
„Exceptia culturala nu e negociabila”, spune titlul unei petitii semnate de peste 5000 de persoane nemultumite ca, in 13 martie, Comisia Europeana a adoptat un proiect de mandat de negociere care integreaza serviciile audiovizuale si cinematografice in acolada discutiilor comercial cu SUA care vor incepe in aceasta vara.
„In fata SUA, a carei industrie de divertisment e a doua sursa a exporturilor, liberalizarea audiovizualului si a cinematografului va insemna dezmembrarea a tot ce a protejat, promovat si dezvoltat cultura europeana”, scrie in petitia semnata de cunoscuti cineasti europeni ca Michael Haneke, Jean-Pierre si Luc Dardenne, Aki Kaurismäki, Bela Tarr, Ettore Scola, Pedro Almodóvar, Mike Leigh, Stephen Frears, dar si de americanul David Lynch.
Pe lista se afla si 12 nume romanesti printre care Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Radu Mihaileanu, Corneliu Porumboiu sau Catalin Mitulescu. E de asteptat ca Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment al cinematografiei mondiale, sa readuca in discutie si aceasta problema delicata.
Cannes-ul debuteaza in 15 mai sub drapel american, cu „Marele Gatsby”, de Baz Luhrmann, care a avut deja premiera mondiala, si programeaza in competitie multe pelicule americane: „Only Lovers Left Alive” de Jim Jarmusch, „Inside Llewyn Davis” de Ethan şi Joel Coen, “Behind the Candelabra” de Steven Soderbergh, “Only God Forg