Definiţie: Bălărie = 1. Buruiană care creşte pe locuri necultivate.
2. Loc năpădit de buruieni.
În evul mediu oamenii locuiau în sate (de regulă în apropierea unei ape) şi aveau ceva drum de bătut până la terenurile pe care le cultivau. Ironia sorţii face ca acum - în secolul XXI - unii oameni să realizeze un imens pas înapoi şi să locuiască de-a dreptul pe tarla, uneori chiar în bălării. Se întâmplă în România! Balonul imobiliar a aruncat o mulţime de persoane cu pretenţii de clasă mijlocie în afara oraşelor, departe de orice facilităţi specifice zonelor urbane.
Cum petecul de pământ ajunsese să se tranzacţioneze la niveluri fantasmagorice, developeri care nu voiau în ruptul capului să piardă trenul El Dorado-ului rezidenţial au cumpărat terenuri acolo unde acestea erau cât de cât mai ieftine... departe de lumea civilizată. Aşa se face că a apărut un nou concept de construcţie: ansamblul rezidenţial din câmp. Culmea, uneori având parte de cumpărători! Cu titulaturi care mai de care mai pompoase - desigur, în limba engleză, de multe ori - toate aceste complexuri suburbane la propriu şi la figurat se puteau numi la fel: "Bălăria Residence".
Iluzia că în România se va dezvolta cu uşurinţă un model de habitat în care suburbiile să joace un nivel la fel de important ca în SUA a fost cultivată în anii accelerării curbei speculative din imobiliare. O năstruşnicie, pentru că la limita oraşelor româneşti nu avem nici infrastructură de acces, nici utilităţi, nici amenajări ale reliefului. Pe deasupra, nu există nici locurile de muncă care să susţină astfel de dezvoltări şi nicio cultură a asocierii nimerită pentru constituirea de suburbii.
Ceea ce în statele dezvoltate este suburbie, la noi este bălărie. Pur şi simplu, nu a existat suflul economic pentru o dezvoltare organică a unor astfel de aşezări. Poate cineva a avut forţa să îşi con