de Dumitru CHISELIŢĂ
dumitruchiselita@tribuna.ro
15 mai 2013 22:27
8 vizualizari
A-A+
Expoziţia cu degustare de produse culinare tradiţionale, organizată de studenţii Facultăţii de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului (ŞAIAPM) în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Dumbrava Sibiului a avut, în acelaşi timp, şansă şi succes. Şansă pentru că, doar cu câteva momente înainte de începerea evenimentului, ploaia care promitea să compromită orice, s-a oprit, iar succes, pentru că... a avut succes. Prin organizarea sa, printr-o prezenţă „de zile mari” şi prin faptul că „oferta” expusă a fost mai mult decât bogată. S-au putut vedea (şi, implicit, degusta), cam tot ceea ce bucătăria tradiţională românească reală (menţionăm aceasta pentru că multe produse aflate în comerţ, chiar dacă poartă epitetul de „tradiţional”, numai tradiţionale nu sunt) are mai bun: brânzeturi, produse de carmangerie, de panificaţie, conserve „de casă”, sucuri naturale sau chiar „tării”. Toate acestea fiind de fapt rezultatul muncii şi pasiunii studenţilor de la specializările Agromontanologie şi IPMA (Inginerie şi Protecţia Mediului în Agricultură) şi a colaborării cu gazdele, Complexul Naţional Muzeal ASTRA.
Pe lângă admirarea şi degustarea produselor, cei prezenţi au mai avut ocazia de a vizita, tot în incinta muzeului din Dumbrava, lotul didactic experimental al facultăţii, unde au fost plantate culturi tradiţionale sau moderne, precum camelina sau tritordeum, unde au primit explicaţii detaliate chiar de la studenţii care au muncit pe acest mic „ogor”.
Programul de ieri a fost „condimentat”, la figurat, şi de programul artistic al formaţiei de muzică populară a facultăţii, deja cunoscut multor sibieni. La final, studenţii participanţi au primit diplome de participare.
Expoziţia cu degusta