Dacă şi tu ai deseori arsuri la stomac sau dacă ai senzaţia că îţi vine înapoi mâncarea pe gât, este posibil să ai boala de reflux gastroesofagian. Acum, ai posibilitatea să o tratezi cu ajutorul unei intervenţii uşoare, care nu necesită operaţie.
Neplăcutele senzaţii de regurgitare şi de arsuri în capul pieptului sunt simptomele clasice ale refluxului gastroesofagian. Medicii atenţionează însă că nu orice regurgitare este semn de boală, ea putând surveni după mesele copioase, de exemplu.
Refluxul mai apare frecvent la gravide, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, când creşte presiunea din abdomen, din această cauză sucurile gastrice ajungând mai uşor în esofag.
De asemenea, regurgitarea este frecventă şi la bebeluşi, mai ales în primele şase luni, fără ca acest lucru să însemne că au reflux gastroesofagian. Când însă regurgitaţiile apar zilnic, chiar şi noaptea, este foarte probabil să fie vorba de reflux, caz în care este nevoie de un consult la medicul gastroenterolog.
Ce măsuri se impun
În tratarea refluxului gastroesofagian este foarte importantă respectarea regimului alimentar şi a unor măsuri care ţin de stilul de viaţă. Dacă ai fost diagnosticat cu această boală, evită alimentele bogate în grăsimi, condimentele, sucurile de citrice şi de tomate, alcoolul, ciocolata şi cafeaua în exces, iar, dacă fumezi, renunţă la acest obicei.
Află mai multe pe clicksanatate.ro