Ministerul Afacerilor de Externe de la Bucureşti a publicat lista proiectelor care vor fi finanţate în acest an de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.
În urma unui concurs, din cele 547 de dosare depuse au fost selectate 207 de proiecte din diferite ţări, inclusiv 40 din Republica Moldova.
Tradiţional, va fi sprijinită apariţia unor publicaţii de la Chişinău: ziarele „Florile dalbe“, „Literatura şi Arta“, „Timpul de dimineaţă“, revistele „Limba română“, „Basarabia literară“ şi „Natura“, precum şi a portalului de ştiri „Unimedia“. Televiziunea şi radioul din Cimişlia va realiza un ciclu de emisiuni despre colectivele etnofolclorice.
Cu ajutorul venit de peste Prut va fi organizat Festivalul internaţional de muzică „Două inimi gemene“, in memoriam Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, precum şi secţiunea CadRo a Festivalului internaţional de film documentar „Cronograf“.
Din fonduri nerambursabile vor mai fi construite sau reparate câteva biserici ale Mitropoliei Basarabiei, vor fi dotate cu carte românească biblioteci din sate, vor editate o lucrare a lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, o carte de rugăciuni pentru copii, o enciclopedie ilustrată a localităţilor din Republica Moldova şi un dicţionar enciclopedic al bisericilor din Basarabia.
Vor fi finanţate şi câteva proiecte din regiunea transnistreană. De exemplu, Liceul „Ştefan cel Mare“ din Grigoriopol va cumpăra o unitate de transport pentru şcoala refugiată de 11 ani la Doroţcaia. Primăria din satul Varniţa va primi bani pentru eficientizarea energetică a grădiniţei din localitate.
Bugetul alocat Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni pentru anul 2013 este de 10 milioane de RON.