De la 15 iunie se va deschide o nouă sesiune de proiecte care va pune accent pe finanţarea fermelor de familie. Bugetul alocat pentru acest an este de 50 de milioane de euro, sume provenite din realocări financiare.
Fermele de familie au probleme la accesarea creditelor, astfel că Guvernul a aprobat înfiinţarea unui fond care va acorda credite acestor ferme. Bugetul fondului este de 300 de milioane de lei şi va fi pus la dispoziţia unor instituţii bancare, din care să acorde fermierilor credite pe o perioadă de până la zece ani.
Prin acordarea acestei forme de sprijin, Guvernul speră că vor fi înfiinţate cel puţin 1.000 de ferme. Beneficiarii vor face un singur drum pentru a depune şi cererea de finanţare şi pe cea de garantare, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la briefingul susţinut după şedinţa de Guvern de astăzi.
Fondul se utilizează astfel: pentru acordarea de microcredite pentru realizarea de obiective de investiţii în domeniul agricol, neeligibile pentru finanţarea din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, sau obiective de investiţii situate sub nivelul minim de finanţare din PNDR, suma maximă este de până la 15.000 euro/beneficiar.pentru acordarea de microcredite pentru asigurarea contribuţiei proprii la finanţarea proiectelor de investiţii în domeniul agricol cu o valoare eligibilă de până la 125.000 euro, selectate pentru finanţare prin PNDR, fermelor de familie deţinute de persoane fizice, beneficiare ale măsurilor de investiţii din PNDR, suma maximă este de 75.000 euro/beneficiar. pentru acordarea de microcredite pentru asigurarea resurselor financiare necesare (capital de lucru) pentru realizarea producţiei agricole, până la maxim 25.000 euro/beneficiar.
Beneficiarii microcreditelor pot solicita o nouă finanţare, cu condiţia finalizării obiectivelor în baza cărora au primit iniţial microcr