Guvernul a ridicat limita împrumuturilor pe care autorităţile locale le pot contracta pentru arierate, dar a nuanţat textul ordonanţei stabiliind că suma suplimentară este pentru cereri de împrumut "depuse în termenul legal", care a expirat, pentru a acoperi astfel cereri de după epuizarea plafonului.
Proiectul de ordonanţă elaborat de Ministerul Finanţelor stabilea că suma alocată suplimentar se alocă "pentru acoperirea cererilor de împrumut", deşi ordonanţa era finalizată la 14 mai, iar termenul maxim până la care autorităţile locale mai puteau contracta împrumuturi pentru arierate expira a doua zi, la 15 mai.
Ordonanţa a fost aprobată de Guvern chiar în ziua de 15 mai, dar într-o formă modificată, care prevede că suma alocată suplimentar se alocă pentru acoperirea cererilor de împrumut "depuse în termenul legal", ceea ce presupune că Executivul a continuat să înregistreze cereri de împrumut după epuizarea plafonului financiar în limita căruia putea răspunde legal acestor solicitări.
Prin ridicarea limitei de împrumut, Guvernul a revenit astfel la plafonul decis iniţial de 800 milioane lei, dar redus ulterior, când a încercat să impună pe plan local ordinea de cheltuire a banilor din TVA şi impozit.
Achitarea arieratelor de către autorităţile locale este unul dintre principalele angajamente asumate constant de România în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi nerespectat de fiecare dată.
Luni, premierul Victor Ponta a declarat că, în momentul de faţă, România nu îndeplineşte criteriul, dar că acesta trebuie îndeplinit până în iunie, când este board-ul FMI, şi că, în caz contrar, acordul cu Fondul nu va intra în boardul instituţiei financiare.
Acordul cu FMI expiră în vara acestui an, iar autorităţile de la Bucureşti şi-au propus să încheie o nouă înţelegere financiară.
La 31 decembrie 2012, autorităţile l