Cele mai mari proiecte locale din judeţ, cu lucrări de construcţie începute şi în derulare, vizează centre de afaceri, două fabrici în parcuri industriale şi spitale.
Profilul de centru de servicii al municipiului Cluj-Napoca i-a determinat pe dezvoltatorii de birouri să dea drumul la proiecte cu suprafeţe mari de birouri. În zona de producţie, primul trimestru a trecut fără mari surprize în ceea ce priveşte investiţii noi.
„După desemnarea polilor de dezvoltare, Braşovul devine capitala aviaţiei, Iaşiul, a medicamentelor, Timişoara are industria automotive, iar Cluj-Napoca e polul IT. Aceste aglomerări vor atrage după sine investiţii importante, atât ca sedii de birouri şi companii, cât şi ca facilităţi de producţie pentru fiecare oraş în parte, iar primele semne se văd în distribuţia procentuală a proiectelor de birouri pe zone de dezvoltare", explică Victor Ignat, project manager al IBC Focus, companie de consultanţă care monitorizează şantiere din toată ţara.
Trei dintre cele mai mari proiecte cu lucrări în şantier sunt cele pentru centrele de afaceri activate în 2012-2013, unele cu livrări de spaţii programate pentru acest an. Cel mai avansat dintre proiecte este Cluj Business Center, unde dezvoltatorii de la Felinvest au ridicat prima clădire pe fosta platformă a fabricii de dulciuri Feleacull. „Există din această lună dovada de luare în folosinţă de la primărie pentru scara I. Suntem în negocieri avansate pentru primii chiriaşi şi mergem cu lucrările de la următoarea etapă, scara II", a detaliat Călin Buzoianu, directorul Felinvest.
Pe şantierul de pe Bd. 21 Decembrie, unde dezvoltatorii de la NEPI şi omul de afaceri Ovidiu Şandor au demarat proiectul The Office, se lucrează la pregătirea fundaţiei. Lucrările la prima etapă din centrul de afaceri de la Cluj, cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, vor dura 14 luni. Proiectul va fi l