Aproape doua treimi dintre romani considera ca este bine "sa nu te intinzi mai mult decat ti-e plapuma", in timp ce doar 36% sunt de parere ca "cine nu risca, nu castiga", arata rezultatele unui studiu recent desfasurat la cererea recuperatorului de creante Kruk Romania.
"La nivel declarativ, romanii au un apetit redus pentru risc si acest lucru este confirmat si de faptul ca aproape 80% dintre cei chestionati ar prefera «o prajitura azi, decat doua maine». De asemenea, aproape doua treimi dintre ei declara ca «nu e bine ca Anul Nou sa te prinda cu datorii, pentru ca iti merge prost tot restul anului», demonstrand astfel ca societatea romaneasca a pastrat si in istoria recenta o pronuntata cultura a rusinii", arata antropologul Vintila Mihailescu.
"Cu toate acestea, rezultatele cercetarii calitative, realizate prin metoda Focus Grup in paralel cu sondajul online, arata ca, in ultimii ani, romanii – mai ales cei tineri - si-au schimbat radical perspectiva. Unul dintre cei intervievati (in varsta de 29 de ani) spune clar ca «in societatea moderna, plina de evenimente neprevazute, sa ai datorii reprezinta un fapt banal, la ordinea zilei»", a adaugat acesta.
Primirea unei somatii de plata a starnit in majoritatea persoanelor cu datorii sentimente de jena si rusine (57%), in timp ce 27% dintre acestea s-au declarat enervate de astfel de notificari, iar 12% au ramas indiferente intr-o asemenea situatie, mai arata studiul comandat de Kruk Romania.
Aproape jumatate dintre respondenti (45%) sustin ca au ajuns sa fie somati sa achite datorii importante "din motive independente": au ramas fara slujba, au avut un incident in familie etc. Aceasta tendinta de “externalizare a vinei” este mai mica la persoanele cu datorii, fata de cele care nu au datorii.
In acelasi timp, 15% din cei cu datorii considera ca si-au facut gresit