Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a lui Irinel Columbeanu.
Potrivit unor surse judiciare, Irinel Columbeanu a fost verificat de CNSAS în calitate de candidat la Primăria Capitalei, la alegerile din 2012. Acesta a fost recrutat de fosta Securitate în 1980 şi a avut numele conspirativ "Ivănescu".
Contactat de gândul, Irinel Columbeanu a refuzat să comenteze despre colaborarea cu Securitatea, de care este acuzat de CNSAS: "Am nevoie de timp să văd şi eu despre ce este vorba".
Irinel Columbeanu a fost recrutat de Securitate - Securitatea Municipiului Bucureşti şi cu aprobare de la partid, pe când era student şi ghid ONT, iar în 1988 s-a renunţat la colaborarea cu el. Columbeanu avea misiunea să supravegheze informativ cetăţeni români şi străini cu care intra în contact "pe linia muncii de securitate". Potrivit ofiţerului de securitate, Irinel Columbeanu a furnizat 118 materiale informative, dar în acest moment nu toate se regăsesc în dosarul trimis de CNSAS în instanţă.
Printre persoanele despre care omul de afaceri a dat note la Securitate se numără creatoarea de modă Doina Levintza şi soţul acesteia, Dan Coma. Columbeanu afirma despre aceştia că "nu sunt ataşaţi politicii dusă de regimul nostru". Pe lista persoanelor despre care Columbeanu a dat note informative apare şi Radu Dimofte. În prezent, Radu Dimofte este un cunoscut om de afaceri care deţine alături de alţi oameni de afaceri Băneasa Investment sau grupul de firme Alltrom. Cei de la CNSAS nu au putut stabili cu exactitate dacă cel despre care s-a dat note informative este chiar omul de afaceri sau este doar o coincidenţă de nume.
În 1982, Columbeau a primit cadou de ziua lui de la ofiţerii de Securitate o borsetă şi un stilou.
În 1988, Securitatea