Leul a recuperat în primele cinci luni ale anului aproape tot terenul pe care l-a pierdut în 2012 în faţa monedei europene. Astfel, leul s-a apreciat cu 2,1% în raport cu euro, în condiţiile în care în 2012 a pierdut 2,5 procente, scădere accentuată de tensiunile economice de peste hotare, dar şi de criza politică de la jumătatea anului.
De cursul scăzut se bucură în special românii cu credite în euro care trebuie să scoată ceva mai puţin bani pentru a-şi achita ratele la bănci. Astfel, dacă la sfârşitul anului trecut, pentru o rată medie de 150 de euro, un datornic trebuia să scoată din buzunar 664 de lei, în prezent, suma este cu circa 16 lei mai mică pe fondul aprecierii leului în raport cu moneda europeană.
În luna martie, soldul total al creditelor în euro acordate populaţiei a reprezentat echivalentul a peste 57 de miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Click pe imagine pentru a mări
Sursă: BNR
Totodată, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat în primul semestru al acestui an o creştere în termeni reali de 0,5% faţă de trimestrul IV din 2012, potrivit datelor comunicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, PIB-ul a avansat cu 2,1% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.
Ce spun economiştii despre evoluţia leului
Cursul ar putea să scadă până la nivelul de 4,29 lei/euro, susţin analiştii ING, care pun tendinţa de apreciere a leului pe seama rezultatelor bune obţinute la licitaţiile de titluri de stat, instrumente folosite de executiv pentru a finanţa datoria publică a României.
"Mişcarea se încadrează în tendinţa recentă de apreciere a monedei locale, care a avansat cu circa 2,5% luna trecută, cel mai probabil drept un efect secundar al avansului titlurilor de stat în lei. Licitaţia de obligaţiuni pe c