Creşterea temperaturilor exterioare face ca numărul ţânţarilor să se înmulţească. Medicii ne sfătuiesc să ne ferim de aceste insecte, deoarece de la o simplă înţepătură ne putem alege cu tot felul de boli infecţioase.
Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au început deja să monitorizeze cazurile de infecţie cu virusul West Nile, care se transmite prin intermediul ţânţarilor. De asemenea, aceştia fac o serie de recomandări vrâncenilor. „Infectarea cu virusul West Nile se produce prin înţepătura de ţânţar şi nu se transmite de la om la om. Manifestările clinice în urma infectării cu acest virus sunt de mai multe tipuri, deşi în cele mai multe dintre cazuri simptomele lipsesc. În 20% dintre cazuri manifestările sunt uşoare, apar între 2 şi 8 zile de la infectare şi constau în febră uşoară, dureri de cap, frisoane, transpiraţie excesivă, stări de slăbiciune, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare. Cazurile cele mai grave constau în encefalită sau meningită cauzată de pătrunderea virusului în zona meningelui. Simptomele predominante sunt: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, gât înţepenit, convulsii, vedere slabă. Aceste simptome pot să apară între 3 şi 14 zile de la înţepătură”, spun medicii din cadrul DSP.
Diagnosticul de meningită sau encefalită provocate de virusul West Nile se poate stabili în urma unei puncţii lombare. În urma tratamentului, simptomele pot să dispară în 7-10 zile, deşi starea de oboseală poate persista mai multe săptămâni.
Specialiştii DSP fac şi o serie de recomandări pentru a preveni infecţia cu virusul West Nile. „Evitarea expunerii la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea de substanţe care alungă ţânţarii; împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă prin instalarea de plase la geamuri; efectua