Iniţiativa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a relua programul naţional de evaluare a stării de sănătate a fost apreciată de medicii de familie suceveni, care sunt de părere că programul derulat în anii 2007-2008 ar fi îmbunătăţit calitatea vieţii populaţiei dacă nu ar fi fost întrerupt. Secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor, medicul de familie Irina Badrajan, a arătat ieri că populația s-a prezentat în număr mare la doctor, ceea ce a permis identificarea multor persoane bolnave sau expuse la diverse riscuri, mai ales cardiovasculare, de diabet, ciroză şi cancer.
Irina Badrajan a explicat că acest program a facilitat pentru prima dată accesul persoanelor fără probleme de sănătate la o procedură de testare pentru anumite afecțiuni clinic-nemanifeste. Astfel, programul a permis alcătuirea de riscograme pentru persoanele investigate și a conștientizat populaţia că prezentarea periodică la medic este necesară, chiar şi în lipsa unor simptome de boală.
Secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor a subliniat că, din punctul de vedere al medicilor de familie, programul naţional de evaluare a stării de sănătate a însemnat un moment de cotitură, întrucât angrenarea lor în program, cu furnizarea infrastructurii necesare - laptop, imprimantă, licență soft - a grăbit modernizarea cabinetelor şi informatizarea în medicina primară şi a deschis calea alcătuirii unor baze impresionante de date medicale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, date care astăzi stau la baza informatizării sistemului sanitar. Mai mult, programul naţional de evaluare a stării de sănătate a accentuat legătura între medicul de familie și pacientul său şi a evidenţiat importanța profilaxiei în activitatea medicului, prin monitorizarea pacienților cu afecțiuni cronice.
Populaţia, expusă îmbolnăvirilor din cauza excesului de sare, grăsimi saturate şi alco