Peste trei milioane de cereri de concediu medical au fost înregistrate în întreaga ţară, anul trecut, pentru care statul a decontat peste un miliard de lei.
Dintre acestea, aproximativ 800.000 de certificate medicale au fost eliberate numai la Iaşi. Medicul care eliberează certificatul de concediu medical este responsabil de realitatea datelor înscrise în rubricile completate. Cu toate acestea, există foarte mulţi medici de familie care dau pacienţilor concedii medicale fictive, contra-cost. De regulă, aceştia înscriu pe documentele medicale prezenţa unei afecţiuni respiratorii, întrucât aceasta necesită tratament la domiciliu.
Însă, completarea eronată a certificatelor duce la neplata indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate.
„Certificatele medicale se depun la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate în termen de 90 de zile de la data în care beneficiarul este îndreptăţit să primească indemnizaţie pentru concediul medical. Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăşi 45 de zile calendaristice în ultimul an, pentru acelaşi asigurat. După totalizarea a 45 de zile calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital“, se arată în legislaţie.
Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de maximum 183 de zile calendaristice pe an, mai mare în cazul unor boli speciale (tuberculoza pulmonară, meningeală, peritoneală, urogenitală, a glandelor suprarenale, tuberculoza pulmonară operată şi osteoarticulară, alte forme de tuberculoză extrapulmonară, unele boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii).
Peste trei milioane de cereri de concediu medical au fost înregistrate în întreaga ţară, an