Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, alături de vicepreşedintele Ioan Mang, a anunţat demararea elaborării strategiei pentru dezvoltarea durabilă a judeţului pentru perioada 2014-2020.
"Pe viitor nici nu se pune problema ca fondurile europene să poată fi absorbite fără o asemenea construcţie. De aceea, judeţul Bihor, care este un pol de dezvoltare important pentru regiunea de Nord Vest şi în egală măsură un jucător economic important la nivel naţional, nu îşi poate permite să înoate la voia întâmplării în anii care vin", a explicat Cornel Popa.
Şeful CJ a precizat că elaborarea planului, care va preciza inclusiv termenele şi specificaţiile surselor de finanţare, va da practic direcţiile pentru dezvoltarea judeţului în următorii ani.
Prezenţi la conferinţa de presă, reprezentanţii consorţiului Romactiv Business Consulting şi Geastrategy, care au câştigat contractul de consultanţă, au explicat că elaborarea va fi făcută în trei etape. Prima (mai-iunie) va fi una de "recensământ", în sensul că va inventaria atât proiectele existente şi în desfăşurare cât şi nevoile de perspectivă. O a doua etapă (iulie-septembrie) va prezenta elaborarea propriu-zisă a strategiei, iar a treia (lunile septembrie - octombrie) va include dezbateri publice şi implementarea observaţiilor şi sugestiilor făcute pe marginea strategiei.
"Vom implica o arie largă de actori publici, de la administraţiile publice locale la mediul ONG, sindicate, patronate şi mediul de afaceri. Ne dorim să avem informaţii de la o arie cât mai largă de cetăţeni, astfel încât strategia să aibă o largă susţinere în rândul populaţiei. Strategia a fost deja gândită într-un schelet de nouă puncte, care constau în profilul judeţului Bihor, aspecte privind economia judeţului, dezvoltarea teritorială, potenţialul turistic, capitalul uman, st