Zeci de deţinuţi solicită, anual, întreruperea executării pedepsei din motive medicale sau sociale. Majoritatea cererilor care ajung la instanţele vrâncene sunt însă respinse pentru că fie nu sunt întemeiate, fie se întâmplă ca persoane necunoscute să facă acţiuni în numele deţinuţilor. La Judecătoria Focşani, anul trecut au fost înregistrate 95 asemenea acţiuni. În primele patru luni ale acestui an, au fost înregistrate deja 25 de astfel de cauze. Potrivit reprezentanţilor Judecătoriei Focşani, majoritatea motivelor invocate de condamnaţi vizează probleme de sănătate.
Pe rolul Tribunalului Vrancea, până la data de 10 aprilie, fuseseră înregistrate şase dosare pentru întreruperea executării pedepsei cu închisoare sau a detenţiunii pe viaţă, în timp ce pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 39 de dosare, cu acelaşi obiect. Din totalul de 45 de cauze, cumulat anul trecut cu anul prezent, 43 de acţiuni au fost respinse.
Nu doar cei care ajung în penitenciar formulează acţiuni pentru a scăpa pentru o perioadă de pedeapsă, ci şi cei aflaţi în libertate care urmează să fie încarceraţi. Astfel, „în perioada 01.01.2012-10.04.2013 pe rolul Tribunalului Vrancea au fost înre¬ gistrate 7 cauze (Stadiu procesual - fond) având ca obiect amânarea executării pedepsei închisoarii sau detenţiunii pe viaţă (5 cauze înregistrate în anul 2012 ). Dintre acestea, au fost soluţionate 6 cauze (cinci acţiuni respinse, o acţiune admisă)“, ne-au comunicat reprezentanţii Tribunalului Vrancea.
Singura acţiune care a fost admisă la amânare de executare pedeapsă în 2012, este cea a unei femei condamnate pentru trafic de influenţă, în urmă cu mai mulţi ani, care a prezentat instanţei o listă întreagă de diagnostice, ale unor boli care nu pot fi tratate de medici în sistem penitenciar. Femeia este dependentă de morfină.
Zeci de de