Senatorii din Comisia juridică au adoptat un proiect de lege al USL, care îşi propune scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%. De asemenea, rezultatul unui referendum va fi validat doar dacă 25% din populaţia cu drept de vot s-a pronunţat cu 'da' sau 'nu' în funcţie de specificul referendumului.
La prima vedere, opţiunea scăderii cvorumului de validare a referendumului la 30% pare o măsură pragmatică. Cvorumul de 50% nu prea se mai regăseşte în Europa, coborârea pragului fiind justificată pentru a evita blocarea oricărei schimbări politice.
Cu toate acestea, într-o Românie complet dezamăgită de politicieni, în care participarea politică şi electorală se află într-un declin accentuat, tocmai pe fondul ineficienţei sistemului politic, scăderea cvorumului seamănă cu o fugă de popor. La 23 de ani de la schimbarea de regim din 1989 asistăm la restauraţia teatrului absurd. Eticheta modelului economic şi social comunist – noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc – este înlocuită cu una nouă, mortală pentru democraţie: noi ne facem că votăm, ei se fac că ne ascultă.
Partea tragi-comică este însă alta. Şmecheria fugii de popor poate va salva nişte cariere politice. Dar dacă în fuga lor de popor, politicienii se vor trezi că poporul începe să fugă de ei? Imposibil? Deloc. Să ne uităm pe nişte cifre.
Cvorumul de 30% din populaţia cu drept de vot înscrisă pe listele electorale înseamnă în jur de 5,5 milioane de alegători (raportat la cei 18,4 înscrişi pe listele electorale la alegerile parlamentare din 2012).
La sfârşitul anului trecut, au venit la vot, în condiţii de competiţie politică, vreo 7,6 milioane de alegători. Din cei 7,6 milioane, cam 4,3 au votat USL. Restul, alte partide. Aşadar, pentru validarea referendumului cu cvorum de 30% trebuie să vină 5,5 milioane. Adică USL trebuie să mai găsească cel puţin