Măsura ar lichida mafia distribuitorilor și ar aduce prețuri cu 20% mai mici. Autorităților nu le surâde însă ideea Sursa: SHUTTERSTOCK
O noutate pentru România, tranzacţionarea medicamentelor pe bursă ar putea pune capăt abuzurilor de la licitaţii şi ar aduce preţuri mai mici. Măsura propusă de reprezentanţii Bursei Române de Mărfuri ca alternativă la Sistemul Electronic de Achiziţii Publice nu e pe placul autorităţilor.
Deşi legea Sănătăţii permite acest lucru, iar Agenţia Naţională a Medicamentului şi-a exprimat acordul în acest sens, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) se opune.
Pentru ca o marfă să fie tranzacţionată pe bursă, trebuie să fie substituibilă, adică producătorul să nu deţină monopol. Genericele, echivalentul tratamentelor inovatoare care au ieşit de sub patent, se încadrează perfect în această categorie, spun reprezentanţii Bursei.
Concurenţă mai mare decât la licitaţii
Dacă în alte state nu se simte nevoia tranzacţionării pe această categorie de produse, la noi e chiar indicată. „Autorităţile s-ar putea întreba ce mare bursă din lume s-a specializat pe medicamente. Poate că în ţările respective canalele convenţionale sunt mai bine construite, încât să nu fie nevoie de tranzacţionarea acestor produse pe bursă. Asta nu înseamnă că în România, în care problemele din industria farma sunt încinse, să nu fie nevoie de bursă”, a precizat preşedintele BRM, Septimiu Stoica.
Cel mai mare avantaj e preţul scăzut. În 2012, preţurile medicamentelor obţinute astfel pentru autorităţile contractante au fost, în medie, cu 20% mai mici faţă de cele obţinute prin SEAP. Reprezentanţii BRM spun însă că cele două sisteme ar putea merge în paralel. Orice tranzacţie desfăşurată prin BRM poate fi vizualizată de oricine. În plus, din 2007 până acum, s-au înregistrat zece contestaţii la tran