Ministrul Liviu Voinea a declarat că fondurile necesare pentru creşterea ajutoarelor pe care le primeşte populaţia săracă vor fi asigurate din veniturile realizate din supra-taxarea companiilor energetice. Sursa: AGERPRES
Guvernul a aprobat astăzi creşterea cuantumului venitului minim garantat, în două etape, şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei. Astfel, alocaţia va creşte în medie cu 30% de la 1 iulie, respectiv de la 60 lei la 80 lei pentru o familie cu doi copii, iar venitul minim garantat va fi majorat cu 8,5% de la 1 iulie şi cu 4,5% începând cu anul viitor, respectiv în medie de la 191 lei la 217 lei, potrivit declaraţiilor făcute de ministrul pentru buget Liviu Voinea, la finalul şedinţei de Guvern de astăzi.
Liviu Voinea a precizat că numărul beneficiarilor măsurilor de protecţie socială va creşte în următoarele luni, în condiţiile în care vor fi eliminate o serie de criterii care blochează accesul la aceste ajutoare. De exemplu, şi cei care au televizoare sau un petec de pământ vor putea să încaseze aceste ajutoare în perioada următoare.
Astfel, numărul beneficiarilor pentru alocaţie va creşte de la 307.000 la 444.000 familii, iar cel al venitului minim garantat va urca de la 214.000 la 279.000 familii, din luna iulie, şi la 307.000 familii, din 2014.
Creşterea ajutoarelor sociale a fost decisă ca urmare a majorării tarifelor la electricitate şi gaze. Măsurile se vor aplica de la 1 iulie şi ar trebui să acopere creşterea costurilor din acest an şi din 2014, a expicat Liviu Voinea.
Bani din creşterea taxelor
Guvernul mizează pe fonduri anuale de 700 de milioane de lei în urma aplicării supra-taxării companiilor energetice. Din aceşti bani, 200 de milioane de lei vor fi folosiţi pentru creşterea ajutoarelor sociale, iar restul vor ajunge la bugetul de stat.
"Aşa cum a fost prevăzut în buget