Şefii de la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi-au stabilit deja salariile. Surse guvernamentale au declarat pentru cotidianul.ro ce sume şi-au votat cei din conducerea noii instituţii. Deşi salariile nu sunt de neglijat, au apărut şi primele nemulţumiri.
Potrivit surselor noastre, preşedintele Dan Radu Ruşanu va avea un salariu de 14.000 de euro pe lună, iar vicepreşedinţii, în jur de 12.000 de euro. În schimb, membrii neexecutivi vor câştiga 35% din salariul preşedintelui, însemnând maxim 4.000 de euro pe lună.
Noua salarizare a atras şi primele nemulţumiri în rândul şefilor de la ASF. Potrivit surselor cotidianul.ro, mai multe persoane din conducerea instituţiei sunt deranjate de faptul că membrii neexecutivi câştigă de trei ori mai puţin decât preşedintele, în condiţiile în care răspunderea este comună. Principala problemă reclamată ar fi aceea că „din postura de membru al ASF nu ai voie să faci afaceri, politică, practic nu poţi obţine venituri din altă parte”.
Chiar dacă vor câştiga mult peste nivelul de salarizare din România, membrii ASF numiţi în posturile respective spun că nu s-a respectat înţelegerea iniţială, iar câştigurile nu sunt la nivelul BNR. Drept care, deja unii dintre ei ameninţă că vor renunţa la mandat. Ceea ce ar însemna un semnal negativ, o bilă neagră pentru noua instituţie, a cărei înfiinţare a fost convenită cu FMI.
Cotidianul.ro a solicitat un punct de vedere de la preşedintele Dan Radu Ruşanu, însă până la publicarea articolului nu am primit niciun răspuns.
Imediat după ce a fost validat de Parlament ca şef la ASF, Dan Radu Ruşanu a anunţat că nivelul de salarizare va fi decis în prima şedinţă. De asemenea, el promitea că, imediat ce decizia va fi luată, va face publice salariile respective. Ceea ce nu s-a întâmplat. Între timp, au avut loc trei şedinţe ale ASF şi nivelul de salarizare a fost aprobat.