Nu e rau sa bei, iar unii sustin ca dimpotriva e chiar indicat. Totul este sa stii cum, cand si ce sa bei astfel incat sa te si bucuri de gustul licorii respective, dar sa iti si mentii controlul.
Specialistii consultati de Real Simple atentioneaza ca rapiditatea cu care alcoolul ajunge in sange si deci riscul de a ne imbata depinde foarte mult de modul in care consumam acest tip de bauturi.
De exemplu, un pahar de vin baut in jumatate de ora are acelasi efect asupra luciditatii noastre precum unul de vodca martini sorbit pe parcursul unei ore. Doar ca efectul acestei din urma bauturi se mentine mai mult.
In schimb, sampania sau ginul tonic produc un efect mai rapid asupra organismului, un studiu realizat in 2007 la Universitatea din Manchester demonstrand ca bauturile alcoolice acidulate sunt absorbite mai rapid in sange.
Prin urmare iata ce sunteti sfatuiti:
Beti seara
Pana dupa-amiaza organismul isi construieste rezervele alimentare si de apa, de aceea un pahar servit la pranz are un impact mai mare decat cel de la cina. In plus, consumul de alcool pe caldura va va face sa va imbatati mai repede. De ce? E simplu, din cauza caldurii transpirati, corpul se deshidrateaza iar in sange ramane mai putina apa care sa dilueze alcoolul ingerat.
Mancati inteligent
Daca vreti sa nu va imbatati aveti grija ce alimente consumati inainte de a duce paharul la gura. Astfel, grasimile, mancarurile cu ulei incetinesc rata de absorbtie a alcoolului. Prin urmare, mancati alune, nuci, masline sau pateuri cu branza grasa pentru ca ceea ce beti sa nu vi se suie la cap prea repede.
Alegeti bauturile deschise la culoare
Alcoolul pur este incolor, de aceea cu cat o bautura este mai inchisa la culoare, fie ea bere, vin sau orice alta tarie, cu atat ea contine m