Vitalie Ciobanu: …el trebuie să lipească la loc cioburile unui proiect numit „integrarea europeană”.
Desemnarea lui Iurie Leancă pentru funcţia de prim-ministru, decizie așteptată de opinia publică, vine într-un moment politic foarte tensionat. Relaţiile dintre foştii parteneri din Alianță, după ce Vlad Filat a fost invalidat de Curtea Constituţională, au degradat în ultimul hal: Partidul Liberal s-a scindat, refuzând reintegrarea reformiştilor lui Ion Hadârcă, iar Partidul Democrat şi-a văzut compromise – prin votul PLDM şi PCRM din 3 mai – toate proiectele pe care le-a negociat de pe poziţii de forţă cu ex-candidatul la funcţia de prim-ministru. În plus, o parte dintre legile promulgate de preşedintele Timofti, cel care a neglijat protestele foştilor parteneri ai liberal-democraţilor şi îngrijorările unor instituţii europene, sunt contestate la Curtea Constituţională.
Misiunea lui Iurie Leancă pare aproape imposibilă, el trebuie să lipească la loc cioburile unui proiect numit „integrarea europeană”. E ultima carte pe care o mai joacă Republica Moldova, mizând totul pe talentul de negociator al noului premier desemnat, încrezându-se în capacitatea sa de armonizare a unor interese divergente. Obişnuit să discute cu demnitarii străini, mai ales cu cei occidentali, care ştiu să respecte o etică a comunicării, să dea credit pledoariilor bazate pe argumente, coerenţă în atitudine şi pe farmec personal, Iurie Leancă, de data aceasta, va da piept cu un ghem de contradicţii şi frustrări acutizate la maxim din partea colegilor din fosta coaliţie, dar – se cuvine remarcat – provocate şi de propriul partid şi de liderul său, Vlad Filat, însetat de răzbunare.
Sunt gata să treacă peste înfrângeri şi supărări deputaţii din Partidul Democrat? Mai poate furniza Ghimpu şi grupul său nişte voturi în Parlament pentru o guvernare pro-europeană, chiar d