Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fostă AVAS) a preluat de la CNVM obligaţiile de despăgubire a 130.000 de foşti investitori în Fondul Naţional de Investiţii, cel mai răsunător faliment de la începutul anilor 2000, însă nu are încă o estimare exactă a cuantumului total al despăgubirilor. În contul CEC, fostul AVAS a plătit compensaţii de 400 mil. lei în contul a 18.200 de cereri.
„Nu putem identifica încă suma pe care o avem de plătit pentru că suntem în plin proces de preluare a obligaţiilor de la CNVM“, a spus Adrian Volintiru, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului în prima conferinţă de presă de la instalarea în funcţie în noiembrie 2012.
Din 30 aprilie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, găsită vinovată alături de alte persoane de Înalta Curte de Casaţie pentru falimentul FNI, s-a desfiinţat, iar Parlamentul a aprobat prin lege transferul obligaţiilor de despăgubire a 130.000 de cereri de la CNVM către AAAS pentru a pune la adăpost de executări silite noua autoritate de supraveghere financiară.
Fostul AVAS a preluat obligaţiile de despăgubire ale CEC. În ultimii ani, Autoritatea a plătit din veniturile realizate din privatizări 400 mil. lei, sumă indexată cu rata inflaţiei, la un număr de 18.200 de persoane. Instituţia mai are de achitat 29,5 mil. lei către 6.114 persoane. Preşedintele AAAS estimează că cele 6.114 cereri rămase vor fi plătite cel târziu până în prima jumătate a anului viitor.
AAAS plăteşte despăgubirile către foştii investitorii FNI din veniturile obţinute din vânzarea de acţiuni la societăţile pe care le deţine în portofoliu şi din recuperare de creanţe. Pentru acest an, Autoritatea şi-a bugetat venituri de 240 mil. lei, de trei ori mai mari decât cele încasate în 2012. În acest an, Autoritatea va scoate la vânzare pachetele minoritare de acţiuni pe care le d