Peste 1.000 de moldoveni din Corjeuţi sunt plecaţi peste hotare. Majoritatea lucrează la Paris, iar periodic revin acasă pentru a-şi ridica vile ca-n Vest. Au şi curse ce leagă localitatea lor de oraşul de pe Sena, iar de câteva zile aici a apărut şi un restaurant cu denumire pariziană.
În Corjeuţi, raionul Briceni, criza n-a ajuns. Sătenii, cu movile de nisip, piatră şi ciment pe la porţi, construiesc de zor case una mai frumoasă decât alta. Cu design ca-n Occident, gospodăriile parcă se întrec în frumuseţe şi diversitate. Îngrădite cu garduri din fier sau piatră, înfrumuseţate cu pitici decorativi, gazon şi flori alese, construcţiile au un singur lucru în comun - au fost ridicate pe bani munciţi din greu în Franţa. Localnicii se mândresc cu satul pe care îl văd, mai în glumă, mai în serios, ca pe „Franţa de-acasă“.
„Corjeuţenii sunt harnici. Majoritatea pleacă în Franţa, la Paris sau prin suburbii. Fac case frumoase, dar şi muncesc mult. Bărbaţii lucrează în construcţii, femeile îngrijesc de bătrâni. Cum să se descurce altfel? Am o vecină care a fost profesoară de istorie, dar e deja de trei ani la Paris. Vine deseori acasă, pentru că aici are cote. Aşa şi-a ajutat copilul să-şi termine casa şi şi-a compărat maşină“, îşi laudă Elena Pătraşca (44 de ani) consătenii plecaţi în lume care nu uită de casele lor.
Şi soţul femeii, ocazional, pleacă la muncă în Franţa. „Am lucrat pe unde vrei: în construcţii, la cărat, la stricat, la ridicat. Nu sunt meşter mare, dar mă descurc. Cumătrul meu îmi spune când este de lucru şi plec. Am copii, trebuie să fac bani“, spune Petru Pătraşca (51 de ani).
Case inspirate din reviste
Potrivit datelor de la Primărie, din cei peste 7.500 de oameni, 1.300 lucrează peste hotare. „Vin, construiesc şi iarăşi pleacă“, povestesc localnicii. Aşa face şi Vadim Grib (32 de ani), pe care l-am găsit cu lopata în mâini,