Parcul Nicoale Romanescu din Craiova este al treilea ca mărime din Europa şi al doilea ca mărime din România, după Herestrău şi are o suprafaţă de 90 de hectare. Inaugurarea a avut loc în anul 1903 în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand, a prim-ministrului Dimitrie Sturza.
Parcul Romanescu a purtat şi numele de Parcul Bibescu, Parcul Independeţei sau Parcul Poporului. Este amplasat pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla moşia familiei Bibescu. Grădina a fost cumpărată după 1848 de magistratul oraşului ciar de la mare logofot Ion Bibescu.
Proiectul parcului
Primarul Romanescu este cel care a făcut parcul din Craiova, care îi poartă şi numele. A fost proiectat de arhitectul peisagist francez Eduard Redont şi a primit medalia de aur la Expoziţia de la Paris din 1900. În proiectul realizat Parcul ''Nicolae Romanescu'' cuprinde: lacul cu două insule, râul, poduri, cascade, alei, Podul Suspendat, Castelul Fermecat, chioşcul pentru fanfară, peştera urşilor, debarcaderul şi un restaurant pe malurile lacului, un teatru de vară, pavilioane, sere, imitaţii de stânci şi trunchiuri făcute din beton-armat, dar şi o grădină zoologică.
Arhitectul francez Redont a avut curaj şi a venit cu idei foarte îndrăzneţe pentru perioada respectivă. Au fost aclimatizate sute de specii de arbori, arbori care în mod normal nu cresc în condiţiile climatice ale României, a redesenat lacul, a proiectat podul suspendat, a proiectat castelul, a improvizat dealuri şi văi, drumuri, alei şi poteci care însumează peste 35 km lungime totul fiind lucrat în cel mai mic amănunt.''Este un loc unde te poţi relaxa la fiecare sfîrşit de săptămână. Parcul Nicolae Romanescu este istorie pentru noi craiovenii. Niciodată nu m-am plictisit să vizitez aceste locuri minunate'', a povestit Ioana Dobrică.
Castelul F