Prima dezbatere cu adevărat importantă pe această temă a avut loc ieri la Primărie. Managerul proiectului "Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007" a oferit audienţei câteva sfaturi pertinente.
Candidatura Iaşului pentru Capitală Culturală Europeană a fost asumată oficial de toţi factorii de decizie din municipiu, atât de autorităţile locale, cât şi de personalităţile din cultură şi învăţământ. Cele mai importante figuri din peisajul cultural ieşean au participat ieri la o dezbatere în cadru larg, la Primărie, pentru a pune pe hârtie demersurile necesare lansării Iaşului în competiţia europeană. Ministrul Culturii, trei experţi europeni, primarul, prefectul, preşedintele Consiliului Judeţean, directori de instituţii de cultură şi învăţământ, toţi s-au declarat dispuşi să colaboreze pentru acelaşi scop: obţinerea titulaturii de Capitală Culturală Europeană pentru 2021.
Chiriac: „Există multă dezunire la Iaşi“
De departe, cel mai concis punct de vedere a aparţinut directorului Teatrului din Sibiu, Constantin Chiriac, managerul proiectului Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007. Acesta le-a aplicat un duş rece edililor şi a punctat lipsa de unitate de la Iaşi, precum şi subfinanţarea segmentului cultural la nivelul bugetului local. „Există multă dezunire la Iaşi. Sunt multe voci independente, dar fără un proiect. Dacă tot strigaţi că sunteţi cei mai buni, nu veţi câştiga. Dimensiunea europeană nu înseamnă să aducem multe evenimente din Europa la Iaşi. Acest lucru o poate face orice agenţie. Înseamnă cooperare între artiştii de aici cu cei din Europa pe proiecte sustenabile. Degeaba aducem mercenari la Iaşi dacă nu valorificăm valorile locale“, a declarat Chiriac. Directorul Teatrului din Sibiu mai este de părere că România este dezavantajată de parteneriatul cu Grecia în această competiţie, şi că o variantă foarte bună ar fi Marea Britanie. „Sun