Grădinăritul este una din pasiunile cele mai frecvente la romani care dă acea satisfacţie că pot oferi copiilor legume bio, crescute în aer liber (nu în solar) şi desigur proaspete.
Se spune că fazele lunii influenţează atât germinarea seminţelor cât şi creşterea plantelor. Faza de creştere este 23.01. – 07.02., aşa încât operaţiunea răsaduri sa fie reusita. Unele persoane consideră luna februarie este mai cea mai potrivita pentu insamantare insa răsadurile vor fi mai dezvoltate şi mai bine pregatite pentru transplantarea ulterioară în grădină dacă insamantarea se va face in prioada amintita mai sus.
O legumă de calitate se obţine de la o plantă dezvoltată dintr-o sămânţă bună, aşa încât vă recomand să faceţi rost de seminţe sănătoase de la soiurile de plante care vă plac şi eventual crescute bio, anul trecut.
Răsadurile făcute în casă au nevoie de temperatură moderată şi lumină cât mai multă. „Răsadniţele” pot fi cutii/lăzi/tăvi cu fundul plin (ca să nu curgă apa din ele), în genul celei de mai jos:
Este bine ca răsadul să crească în pahare cu pământ de florărie, universal. Pământul poate fi şi în amestec cu cel de grădină, sau doar de grădină, însă e mai bun cel de florărie deorece are mai multe substanţe hrănitoare, obţinand plante mai viguroase în decursul timpului. Paharele de 150-250 grame rămase de la iaurt/smântână sunt cele mai bune deoarece sunt mai tari/ferme şi nu plesnesc, de exemplu, când se fac orificiile pentru drenajul apei. Drenajul este foarte important deoarece împiedică reţinerea umezelii excesive în pământ, lucru care ar putea duce la mucegăirea rădăcinilor sau la favorizarea bolilor. Pentru găurirea paharelor, folosiţi un obiect metalic ascuţit sau vârful unui cuţitaş: Urmează umplerea lor cu pământ, până la circa 2 degete de marginea superioară şi apoi aşezarea în