În Marea Britanie, Partidul Conservator a publicat un proiect de lege privitor la convocarea unui referendum care să decidă rămânerea sau nu a ţării în Uniunea Europeană. Întrebarea ce ar urma să apară pe buletinele de vot este: "Credeţi că Marea Britanie trebuie să rămână membră a Uniunii Europene?". Proiectul prevede ca referendumul să fie organizat înainte de 31 decembrie 2017.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Proiectul nu are prea mari şanse de a fi adoptat, dar este o expresie a presiunii din interiorul partidului condus de premierul David Cameron, de forţare a unei decizii în legătură cu UE.
Premierul Cameron încearcă să împuște doi iepuri cu o singură lovitură. Pe de o parte, el dorește să dezamorseze o revoltă a parlamentarilor săi eurosceptici, care se pregătesc să introducă un amendament la programul legislativ pe următoarele 12 luni al Guvernului de coaliție cu Partidul Liberal Democrat, prin care este criticată omisiunea convocării unui referendum pe această temă.
Pe de altă parte, premierul dorește să-i provoace pe partenerii săi la guvernare, liberal-democrații, dar mai ales pe laburiștii din Opoziție să-și exprime deschis poziția față de un astfel de referendum.
Reacția propriilor parlamentari a fost mai degrabă de nemulțumire. Euroscepticii ar dori convocarea unui referendum chiar înaintea viitoarelor alegeri generale din 2015 sau măcar adoptarea unui proiect care să oblige viitorul Guvern, indiferent care ar fi el, să convoace referendumul după alegeri.
Politica anunțată în luna ianuarie de către premierul Cameron este convocarea unui referendum nu mai târziu de 2017, dacă Partidul Conservator obține singur o majoritate absolută în scrutinul parlamentar din 2015.
Adoptarea unui astfel de proiect de lege acum este extrem de improbabilă, dată fiind opoziția nu doar a laburiștilor și a liberal-demo