Uniunea Europană (UE) a intrat în recesiune în primul timestru, cu o scădere a PIB de 0,1%, după un declin de 0,5% în ultimele trei luni ale anului trecut, în timp ce în zona euro contracţia a continuat pentru al şaselea trimestru consecutiv.
Zona euro a înregistrat un declin 0,2% în ianuarie-martie, după o scădere de 0,6% în trimestrul al patrulea al anului anterior, potrivit datelor publicate, miercuri, de Eurostat. Recesiunea zonei euro este cea mai lungă de la introducerea monedei europene, în 1999.
Datele indică, însă, o îmbunătăţire a situaţiei economice, ritmul scăderii PIB încetinind atât în zona euro, cât şi în UE.
Trei dintre cele mai mari economii din zona euro se află în recesiune, după ce doar Germania a reuşit să înregistreze creştere în primele trei luni ale acestui an. Economia Germaniei a avansat cu 0,1%, după o sădere de 0,7% în trimestrul al patrulea, în timp ce Franţa a intrat în recesiune, după al doilea trimestru consecutiv de contracţie cu 0,2%.
Italia şi Spania se află, de asemenea, în recesiune, cu o scădere a PIB de 0,5% în primul trimestru în cazul ambelor ţări. Economia Italiei a înregistrat al şaptelea trimestru cosecutiv de contracţie, iar recesiunea este cea mai lungă începând cel puţin din 1970, an în care au început să fie înregistrate date trimestriale.
Doar 20 dintre cele 27 de state UE au raportat date pentru primul trimestru.
Dintre cele 20 de state, Belgia, Bulgaria, Germania, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Marea Britanie au înregistat creştere economică, iar Austria stagnare, în primul trimestru.
În rândul statelor aflate pe scădere, Cehia, Spania, Franţa, Italia, Cipru, Olanda, Portugalia şi Finlanda se află în recesiune, după ce au consemnat cel puţin două trimestre consecutive de scădere. Grecia, ţară care trece printr-o recesine severă de mai mulţi ani