S -au încheiat sărbătorile, şi cele pascale, şi cele laice. Toată ţara a fost într-o mică vacanţă. Cel mai mult s-au bucurat elevii şi studenţii, care au avut o pauză de aproape două săptămâni.
S-au bucurat şi mulţi politicieni. Ce-i drept, şi n-are cum să fie altfel, nu toţi. Cei liberal-democraţi şi comunişti, mai ales. Mă refer la deciziile luate de Parlament pe 3 mai, în Vinerea Patimilor. Cei din tabăra democraţilor s-au alertat în mod vădit şi justificat de cele întâmplate în ziua pe care au numit-o „vinerea neagră“. Reacţiile din Occident nu au întârziat să vină chiar în aceeaşi zi, mai întâi din partea preşedintelui Comisiei de la Veneţia, apoi din partea comisarului UE pentru Extindere şi al Înaltului Reprezentat pentru Afaceri Externe. I-a îngrijorat mult pe aceştia viteza şi maniera în care au fost adoptate jumătate de duzină de legi numai într-o zi, fără nici măcar o consultare prealabilă cu societatea civilă. Cel mai mult a deranjat partenerii noştri occidentali iniţiativa privind Curtea Constituţională, anume cea cu referire la posibilitatea ca Legislativul să revoce din funcţie membrii acesteia cu 61 de voturi. Această iniţiativă era un mesaj clar din partea PLDM după hotărârea din „lunea neagră“, din 22 aprilie, când liderului acestuia i s-a interzis să mai deţină funcţia de prim-ministru. A fost un mesaj şi din partea PCRM către CC, probabil, şi în legătură cu aşteptata decizie a Curţii despre interzicerea simbolurilor comuniste.
Celelalte iniţiative legislative adoptate de Parlamentul de la Chişinău în 3 mai nu sunt mai puţin problematice: e vorba mai întâi de trecerea sub autoritatea Guvernului a Centrului Naţional Anticorupţie, a învestirii primului-ministru interimar cu prerogative de demitere a miniştrilor. Acestor două proiecte, propuse de PLDM, li s-a adăugat şi cel legat de demiterea procurorului general. Problematice, dacă nu chi