O masă într-un restaurant care nu aparţine marilor lanţuri fast-food din SUA ar putea conţine cu două până la trei ori mai mult cantitatea de calorii cerută în mod normal, arată un studiu al Universităţii Tufts din Massachusetts, citat de AFP.
În timp ce industria fast-food se pregăteşte să aplice noile reglementări federale care le obligă să afişeze caloriile la fiecare preparat, aproape jumătate din restaurante nu se vor supune acestor reguli. Aceasta pentru că noua obligaţie priveşte doar lanţurile fast-food care numără cel puţin 20 de restaurante. Or, se estimează că 50% din restaurantele din SUA nu intră în această categorie, ceea ce ar putea reduce eficacitatea acestei măsuri menite să lupte contra obezităţii, notează autorii studiului apărut în Journal of Internal Medicine, o publicaţie a Journal of the American Medical Association (JAMA).
Tocmai această jumătate de “mici” restaurante a atras atenţia cercetătorilor Universităţii Tufts din Massachusetts (nord-est) care au analizat 157 de preparate provenind din 33 de restaurante individuale sau care aparţin unor lanţuri mici situate pe o rază de 20 de kilometri în jurul Boston. Cercetătorii au ales cele mai populare preparate din cele două tipuri de restaurante cele mai frecventate din SUA, respectiv mexican, american, chinezesc, italian, japonez, thailandez, indian, grec şi vietnamez.
“În medie, preparatele studiate conţineau 1.327 calorii, ceea ce este cu mult peste ceea ce un adult are nevoie să consume la o singură masă”, subliniază Susan Roberts, directorul laboratorului de metabolism al Human Nutrition Research Center on Aging de la Universitatea Tufts.
“Măncărurile din toate aceste restaurante furnizează o cantitate de calorii cu mult mai mare decât cea cerută pentru menţinerea greutăţii”, a spus ea.
Circa 73% din preparatele analizate aveau cu mai mult de jumătate peste cel