Guvernul a decis să încheie, pentru o sumă de maximum 90.000 de lei, un contract de asistenţă juridică cu o societate franceză de avocaţi ce va reprezenta interesele statului român în vederea repatrierii osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi, aflate în cimitirul Montparnasse din Paris.
Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Executivului, iar cheltuielile vor fi suportate din bugetul Secretariatului General al Guvernului pe acest an.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a afirmat că un astfel de act era necesar având în vedere că sculptorul este „un bun naţional”, dar a apreciat că demersurile vor fi îndelungate. Susținere de la Patriarhie și Academia Română
La începutul lunii decembrie, premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la Târgu-Jiu, cu Laurian Stănchescu, preşedinte al Societăţii Internaţionale „Constantin Brâncuşi”, şi i-a promis acestuia că Guvernul va acorda sprijin total demersului său. „Procedurile sunt extrem de complicate cu statul francez şi eu sunt foarte hotărât ca această iniţiativă privată pornită să o luăm la nivelul Guvernului. Guvernul va angaja o firmă de avocaţi din Franţa, din Paris, pentru ca toate procedurile, va fi nevoie de o acţiune şi de o decizie a judecătorului din Paris, pentru ca rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi să poată fi exhumate şi aduse la Târgu-Jiu. O să dau o decizie în acest sens pentru Secretariatul General al Guvernului şi o să preluăm noi toate cheltuielile privind reprezentarea juridică, pentru că sunt cheltuieli importante”, spunea Ponta.
Şeful Executivului a mai promis că împreună cu Consiliul Judeţean Gorj vor fi luate măsuri pentru restaurarea casei sculptorului de la Hobiţa.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, susţine iniţiativa repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi, apreciind eforturile pe care scriitorul le depune pentru re