Scandalul introducerii manualelor în format digital pentru învățămîntul școlar, începînd cu clasa I de anul viitor. Timpul scurt favorizează editorii conectați la pompa de bani USL. Adevărul unui nou început ratat în învățămînt îl spune președintele Uniunii Editorilor din România.
Reporter:În orchestra hoțiilor politice, ce importanță mai are un amărît de manual școlar?
Mario De Mezzo:Eu pot să răspund numai din punctul de vedere al editorilor. În condițiile în care editorii spun de ani de zile că manualele sînt vechi și neactualizate și solicită ministerului să facă o reformă autentică în manualele școlare, miza acestui manual este uriașă. Acest manual setează direcția pentru tot ceea ce va urma. Dacă această licitație este făcută corect și într-un termen care să dea timp egal tuturor producătorilor de manuale, dacă vor fi respectate condițiile unei economii de piață, atunci manualele pot revoluționa – și nu folosesc cuvinte mari – învățămîntul. Acest manual de clasa întîi va fi fundația pe care se va construi întreaga strategie de manuale. De aceea eu nu pot să spun în nici o circumstanță "un amărît" de manual. Sînt zeci de edituri în România care de 10-15 ani fac manuale foarte bune în condiții foarte grele. Sînt edituri care, într-un fel, fac manuale în ciuda Ministerului Educației. E ca și cum ministerul, în fiecare an, ar face condițiile mai grele ca să vadă cît de mult ne vom încăpățîna să producem manuale. Iar noi producem manuale, la numai doi lei manualul de 180 de pagini color.
Rep.:Cum vedeți modelul deformator al unui asemenea gest pentru societatea românească?
M.D.M.:Riscul este uriaș: în condițiile în care manualele nu sînt făcute așa cum trebuie, în special acestea de clasa întîi, tot ce va urma va fi un dezastru. De ani de zile noi spunem că ar trebui făcute licitații de manuale, dar în condiții decente în care producăto