Statisticile arată că numărul femeilor care au apelat la îndepărtarea chirurgicală totală sau parţială a sânilor pentru a preveni cancerul de sân, asemenea Angelinei Jolie, a crescut cu aproximativ 50% din 2000 şi până acum. Dar este aceasta singura soluţie?
Cancerul de sân moştenit reprezintă maximum 10% din totalul cazurilor de cancer mamar, restul sunt cauzate de factori de mediu şi de stil de viaţă. Totuşi, în cazul unui istoric familial (rude de gradul I cu cancer mamar sau ovarian), se recomandă testarea genetică pentru depistarea eventualelor mutaţii pe genele BRCA (1 şi 2).
Nici măcar în cazul unui test genetic BRCA pozitiv nu este sigură evoluţia spre cancer. „Nu orice persoană cu o genă BRCA defectă va dezvolta cancer de sân/ovar. Multe femei cu gena BRCA defectă rămân sănătoase“, precizează medicul Elena Claudia Teodorescu, membru fondator al Societăţii de Imagistica Sânului din România, de la Donna Medical Center, Bucureşti.
Preţurile pentru analiza genetică BRCA diferă foarte mult de la un laborator la altul. Astfel, la Genetic Lab, de exemplu, screeningul pentru cancerul mamar (BRCA1 şi BRCA2) costă 600 de lei (cu precizarea că este necesară comparaţia cu o probă de sânge de la bunică, soră sau de la mamă, care se taxează suplimentar). La Synevo, analiza pentru depistarea mutaţiilor BRCA1 - cancer ereditar de sân/ovar ajunge la 3.410 lei. Rezultatele se primesc în câteva săptămâni. A crescut numărul mastectomiilor
Totuşi, în urma analizelor complete şi după interpretarea acestora de medicul genetician, împreună cu medicul oncolog, se face o estimare a riscului de dezvoltare a unei forme de cancer şi se prezintă pacientei posibilităţile pe care le are.
„Majoritatea pacientelor mele cu mutaţie BRCA îşi fac mastectomie bilaterală profilactică, în general cu reconstrucţie, precum şi ooforectomie bilaterală (îndepărtarea