In pofida progreselor inregistrate de cercetatori, nu s-a gasit inca un vaccin impotriva unei maladii care nu provoaca imunitatea organismului.
De 20 de ani, tuberculoza, paludismul si sida sunt considerate drept prioritati ale sanatatii publice mondiale. Cercetatorii care lucreaza in aceste domenii beneficiaza de o finantare considerabila, pentru a dezvolta vaccinuri. Dar fara nici cel mai mic succes. Doua studii care pareau promitoare, unul impotriva tuberculozei, altul impotriva paludismului, au fost stopate din cauza ineficientei lor. In acest timp, asistam la noi explozii epidemice in Europa, sacrie publicatia franceza Le Point.
Tuberculoza, paludismul si sida continua sa ucida cei mai mult oameni de pe suprafata Terrei. Ele par sa prezinte particularitati care sunt tot atatea bariere insurmontabile. Paludismul este o boala care se poate repeta de cateva ori la rand. Intr-unul din centrele din Senegal, o persoana a facut peste 100 de episoade diferite de paludism. Ceea ce inseamna ca organismul ramane cu foarte putina imunitate dupa o infectie reala cu paludism.
Iata de ce, sunt foarte putine sanse ca un vaccin sa poata asigura o imunitate suficienta. Acelasi lucru in cazul tuberculozei. Forma pulmonare este, deseori, o reinfectie. BCG-ul, care exista in tarile francofone, nu protejeaza impotriva unei reinfectii cu tuberculoza. Iar daca vaccinul care dateaza din 1921 ar fi evaluat astazi, cu noile criterii de eficienta, el nu ar trece „examenul”.
Dar nu exista un vaccin mai modern pentru inlocuirea celui vechi, pentru ca nici un candidat nu si-a demonstrat, pentru moment, eficacitatea. In ccea ce priveste sida, faptul ca, in aceasta maladie cronica, nu s-a gasit o modalitate de imunizare impotriva propriului virus, reprezina alta provocare pentru oamenii de stiinta.
In secolul 20, medicina a pus rapid la punct vaccinur