Emil Boc explică de ce nu se înghesuie investitorii la Universitatea Cluj, acum retrogradată din punctul de vedere al regulamentului în liga secundă: "Azi toţi evită Universitatea Cluj, pentru că nu ştiu care e situaţia".
Nu doar situaţia financiară a clubului e o problemă, spune Boc, ci şi ancheta penală în care e implicat fostul finanţator Florian Walter, acum la Petrolul Ploieşti. "A doua componentă e ancheta penală, care nu ştim ce curs are. Dar o dată rezolvată problema financiară Universitatea devine atractivă pentru investitori pentru că oamenii vor şti de la ce punct pornesc".
"Acum cei care întreabă de "U" întreabă ce datorii au. Nimeni care are un ban nu se pregăteşte să intervină fără să ştie la ce se bagă", mai spune Boc.
Comunitatea de afaceri din Cluj are şi ea o parte din vină, subliniază primarul, în contextul în care sponsorizările către cluburile de sport din oraş sunt modeste. "N-aş spune că comunitatea de afaceri din Cluj e una săracă", spune Boc. "Primăria a virat 4 milioane de lei către cluburi sportive, cea mai mare sumă din ultimii cinci ani. Dar numai printr-un parteneriat cu mediul de afaceri poate fi rezolvată această problemă".
În fine, o ultimă problemă a clubului este faptul că, legal, administraţia locală nu poate finanţa direct cluburile de sport. Proiectul de lege ce modifica această prevedere zace de un an în sertarele Parlamentului. "Primăria are 2 milioane de lei în buget, dar nu poate finanţa cluburile de sport", spune primarul. "Să aprobe majoritatea USL din Parlament modificarea, pentru că acum nu e legal să finanţăm cluburile. Bănuesc că parlamentarii de Cluj ar putea face un lobby pentru acest proiect, măcar să intre pe ordinea de zi. Are avizul favorabil al guvernului pe care l-am condus, dar Parlamentul îl ţine în sertar, în continuare. E un lucru minor, dar atât de important pentru viitorul U