Unul dintre cele mai mari procese în care sunt judecaţi neonazişti, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în Germania s-a reluat marţi într-un tribunal din Munchen (sudul Germaniei), pentru a judeca cele nouă crime cu motivaţii rasiste.
Citirea rechizitoriului nu a mai putut fi efectuată, ceea ce a provocat nelinişte în rândul avocaţilor familiilor victimelor.
Principala acuzată, Beate Zschäpe, în vârstă de 38 de ani, este acuzată mai ales pentru participarea la zece crime, în perioada 2000-2007, dintre care nouă au avut o tentă rasistă, vizând mai ales turci sau persoane de origine turcă.
Între numeroasele întreruperi ale şedinţei, a doua zi de audienţe a fost marcată de cererile avocaţiilor apărării care doreau ca audienţele să fie mutate într-o altă sală a tribunalului.
Aceştia erau de părere că actuala sală era prea înghesuită pentru un proces cu cinci acuzaţi, 86 de părţi civile reprezentate de 62 de avocaţi.
În prima zi, lunea trecută, procesul a fost amânat cu opt zile, deoarece avocaţii apărării au cerut revocarea unuia dintre judecători, cerere respinsă în cele din urmă.
Marţi, Beate Zschäpe a apărut iarăşi fără cătuşe, îmbrăcată în pantaloni gri şi cămaşă albă, cu părul legat şi cu cercei mari în urechi.
Ea a întors ostentativ spatele camerelor şi aparatelor de fotografiat, care primiseră pentru câteva minute permisiunea să înregistreze imagini de la proces, la fel ca la debutul procesului, la 6 mai. Beate Zschäpe a discutat apoi cu cei trei avocaţi ai săi, aleşi din oficiu.
Cufundată în tăcere de la arestarea sa din 8 noiembrie 2011, gesturile şi ţinuta ei în faţa justiţiei au fost atent analizate.
Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, care a primit duminică familiile victimelor, în timpul unei vizite în Germania, a considerat atitudinea acuzatei drept arogantă. Pentru