Fermierii sunt în situaţia de a reevalua prognozele bune privind producţia de grâu din acest an, iar pe suprafeţe considerabile porumbul şi floarea-soarelui au răsărit prost, cantitatea de apă din sol fiind deja o problemă.
„Dacă nu plouă săptămâna asta, şi nici săptămâna viitoare, avem probleme deosebite pentru tot ce înseamnă front în agricultură”, spune directorul Direcţiei Agricole Judeţene, Dan Bărăgan, atrăgând atenţia că seceta începe să se instaleze.
Fermierii, care cu doar două săptămâni înainte visau să recolteze în această vară patru tone de grâu la hectar, sunt din ce în ce mai îngrijoraţi. Culturile de păioase s-au dezvoltat bine până în 20 aprilie, doar că de atunci lipsa ploilor a început să se simtă. Plantele fac faţă din ce în ce mai greu nevoii de apă, nu doar păioasele, dar şi prăşitoarele. Pe suprafeţe destul de mari porumbul şi floarea soarelui nu sunt foarte bine răsărite, în special în zona de nord a judeţului lucrările de primăvară, decalate faţă de sudul judeţului, fiind deja îngreunate de lipsa apei din sol.
„Ar fi de dorit ca până săptămâna viitoare să avem 20 - 30 de litri pe metrul pătrat, altfel nici producţia de păioase nu va fi cea prognozată”, a declarat Bărăgan.
Costuri foarte mari înregistrează şi agricultorii care au pariat pe legumicultură. Scoaterea plantelor în câmp necesită cheltuieli suplimentare pentru amenajarea terenului. Cum rezervele de apă din sol s-au epuizat, legumicultorii pompează mai multă apă, consumă mai multă benzină sau curent, într-un an care se arată bun doar dacă eşti dispus să-ţi valorifici producţia departe de casă.
„Varza la noi e 0,80 - 1 leu pe kilogram, cu banii ăştia o dau de la poartă, iar la en-gross în Cluj se vinde cu 1,8 - 2 lei. La un transport câştigi 25 - 30 de milioane în plus faţă de cel care stă cu ea la poartă”, mai spune directorul DAJ.