Două molecule de steroizi descoperite de cercetătorii britanici şi suedezi joacă un rol esenţial în producerea unor noi celule nervoase în creier şi în supravieţuirea celor deja existente. Ele ar putea sta la baza unui nou tratament eficient pentru boala Parkinson, susţin oamenii de ştiinţă.
Cele două molecule steroidale descoperite de oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii Swansea (Marea Britanie) şi din cadrul Institutului Karolinska (Suedia) sunt acidul colic - un acid biliar - şi 24S,25-epoxicolesterol - un derivat al colesterolului.
„Prima moleculă, acidul colic, influenţează producţia şi supravieţuirea neuronilor din aşa-numita zonă a nucleului roşu - din tegumentul mezencefalic - esenţial pentru receptarea mesajelor care vin din alte părţi ale creierului. Cealaltă moleculă, 24S,25-epoxicolesterolul, influenţează generarea unor noi celule nervoase care produc dopamină - unul dintre principalii neurotransmiţători de la nivelul creierului - esenţiale pentru controlul mişcărilor“, explică profesorul britanic William J. Griffiths, coordonatorul studiului, de la Universitatea Swansea.
Cu puţin timp în urmă, specialiştii de la Karolinska, unul dintre cele mai mari institute de cercetare din lume, au observat că o serie de receptori, pe care îi numeau „receptori hepatici X“ sau LXR, sunt importanţi pentru producerea diferitelor tipuri de celule nervoase sau neuroni, în procesul de dezvoltare a creierului.
Unul dintre aceste tipuri de celule nervoase, şi anume cele producătoare de dopamină joacă un rol esenţial în mai multe afecţiuni neurologice severe, care în prezent nu beneficiază de un tratament de vindecare, cum este boala Parkinson. Acum, cercetătorii de la Swansea au identificat precis care sunt cele două molecule responsabile cu acest lucru.
Speranţă pentru folosirea steroizilor în medicina regenerativă
Descoperirea oam