Tribunalul Cluj a decis, astăzi, menţinerea arestului fostului şef al Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş. Rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată, scoate la iveală detalii şocante despre modul în care funcţiona instituţia, transformată de-a lungul anilor într-un sistem mafiot.
Traian Mariş a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) vinerea trecută, pentru luare de mită, iar Tribunalul Cluj a verificat azi legalitatea şi temeinicia măsurii arestului în cazul acestuia. Instanţa a decis că Mariş trebuie să rămână în arest, iar hotărârerea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Cluj.
Mariş a fost arestat în 18 aprilie, după ce, în urmă cu trei zile procurorii DNA Cluj au găsit la domiciliul său, din localitatea Gilău, suma de 10.000 de lei, bani marcaţi cu MITĂ. La scurt timp după arestare, Mariş a fost debarcat din funcţia de director. Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj a ajuns în faţa organelor de anchetă în urma unor denunţuri formulate la DNA de doi subordonaţi. Primul denunţ a fost făcut de Voicu Tomoş, pădurar din Districtul Dobruşu, în 21 februarie 2013, acesta susţinând că directorul Mariş le cerea subordonaţilor sume ce ajungeau la zeci de mii de euro pentru a nu încheia acte de control în defavoarea lor şi pentru a nu-i sancţiona. Al doilea denunţ aparţine lui Călin Bîlc, şef la District III Dobruşu, care le-a spus procurorilor că în cursul anului trecut i-a dat lui Traian Mariş 10.000 de euro pentru a-l menţine în funcţie. Din declaraţiile martorilor-denunţători reiese că anual se adunau 20.000 de euro, la nivelul fiecărui district, pentru „cotizaţie", la care se adăuga şi material lemnos.
„Cota de participare" a angajaţilor pentru şefi s-a încetăţenit încă din anul 2000, conform declaraţiei unui alt pădurar audiat de DNA, Valentin Mariş, învinuit în dosarul fostului director, pentru