Peste 80% dintre liderii europeni de business consideră că actuala politică a Uniunii Europene în privinţa inovaţiei este prea fragmentată şi necesită mai multă coordonare iar 66% dintre ei sunt de părere că este necesară alocarea unor fonduri mai mari pentru a stimula inovaţia.
Cu toate acestea, 76% dintre oamenii de afaceri cred în capacitatea Uniunii Europene de a dezvolta o abordare mai eficientă a cercetării şi inovării, se arată în noul studiu Ernst&Young, Innovating for a prosperous future.
Studiul Ernst & Young, dezvoltat împreună cu Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS), analizează percepţia asupra politicii Uniunii Europene în privinţa inovaţiei a 680 de lideri de business din toate sectoarele de activitate din 15 ţări europene.
Liderii de business care au participat la studiu consideră Uniunea Europeană un actor cheie în definirea şi susţinerea unei politici coerente şi eficiente de inovare dar, pe o piaţă diversificată şi fluctuantă ca cea europeană, ei admit că devine foarte dificil de proiectat o politică de inovare care să răspundă tuturor cerinţelor.
Elena Badea (foto), Director de Marketing, Ernst & Young România, spune: „În contextul în care concurenţa la nivel mondial este acerbă iar creşterea veniturilor şi a condiţiilor demografice favorabile încurajează expansiunea clasei de mijloc globale, Europa are mai mare nevoie ca oricând să dezvolte o politică de inovare care să se bazeze pe un parteneriat puternic între guverne şi mediul de afaceri. Acest lucru nu necesită numai investiţii publice, ci şi participarea activă a companiilor, a cercetătorilor şi a antreprenorilor din întreaga Europă care să propulseze inovaţia".
În condiţiile în care ultimul raport Ernst & Young Eurozone Forecast estimează o contracţie a pieţei de 0,5% în Zona Euro în 2013 – care urmează după o scădere similară înregistrată în 20