Cresterea economica din primul trimestru din 2013 de 0,5% ar putea fi otravita. In loc sa ne bucuram ca suntem cu un pas pe mal, ne putem trezi oricand inapoi in taifunul crizei, trasi inapoi de situatia din celelalte tari din UE. Cum putem evita o noua curba de sacrificiu?
Primele date flash privind evolutia produsului intern brut in primul trimestru din 2013 sunt optimiste. Economia a crescut cu 0,5% fata de T4 2013 si cu 2,1% fata de perioada similara din anul trecut.
Institutul National de Statistica nu a prezentat in aceasta estimare flash care au fost “motoarele” economiei. Cel mai probabil, luna viitoare, cand va veni cu mai multe date vom constata ca avansul PIB-ului se datoreaza, in esenta, efectului de baza.
Mai simplu spus, in primul trimestru din 2013, economia a performat mai bine decat in anul trecut, cand situatia a fost mai proasta.
Putem cel mult trece la capitolul evolutie pozitiva exporturile, cele care au revenit in prim-plan odata cu lansarea noii game Dacia (principalul exportator al Romaniei) si a modelelor B-Max si motoarelor Ford de la Craiova.
Expertii avertizeaza ca evolutia economica din T1 atarna de un fir de ata. Evolutia pe intregul an 2013 va depinde de doi factori principali – consumul intern si productia agricola.
Dependenti de conditiile meteo
Daca vom avea un rezultat bun in agricultura in toamna, s-ar putea sa avem un plus 0,5-1% la PIB, insa totul depinde de conditiile meteo care nu se anunta, din pacate, a fi foarte bune. O seceta puternica ar da peste cap culturile si, in lipsa de irigatii, evolutia PIB-ului ar fi influentata destul de puternic.
In ceea ce priveste consumul intern, acesta ar trebui sa fie motorul economiei in 2013. Cel putin in viziunea Guvernului, FMI, Bruxelles-ului etc. Numai ca acesta depinde de veniturile romanilor, de situa