Insuficiența contribuției personale sau deficiențele de planificare a businessului sunt câteva din motivele care duc la o rată scăzută de aprobare a cofinanțărilor proiectelor din fonduri europene
"Completarea investițiilor străine directe cu absorbția de fonduri europene creează premisele unei creșteri economice sustenabile pe termen lung, prin îmbunătățirea productivității totale", a declarat Ioana Gheorghiade, director executiv la Direcția Sector Public și Finanțarea Infrastructurii de la BCR. Aceasta a arătat că un miliard de euro atras din fonduri europene contribuie la creșterea economică pe termen scurt cu 0,3%. Cu toate acestea, reprezentantul BCR a arătat că, din peste 3.000 de proiecte evaluate, doar 1.063 au primit cofinanțări din partea băncii.
„Printre motivele pentru care celelalte proiecte au fost respinse se numără devierea de la cerințele băncii, contribuția proprie insuficientă, planurile de afaceri irealiste, lipsa de experiență a investitorului etc.“, a subliniat Gheorghiade.
Și la fondurile UE trebuie avans!
Astfel, pe primul loc la carențe se pare că se situează lipsa acelui avans propriu, care de cele mai multe ori înseamnă circa 15% din valoarea proiectului. O altă hibă a proiectelor este dată de faptul că, deși se dorește activarea pe un segment economic concret, prelucrarea cărnii de exemplu, antreprenorul nu are pregătit un manager cu experiență în acest sector.
Alte cauze se leagă de faptul că, în momentul prezentării la bancă, antreprenorul nu are o estimare corectă a pieței pe care urmează să activeze. Tocmai de aceea, experții BCR recomandă ca viitorul antreprenor să angajeze consultanți de specialitate. Totodată, este necesară elaborarea unui studiu de piață aprofundat, în scopul de a identifica cererea de pe piață, concurența, factorii-cheie de succes, clientul-țintă pent