Concluzia participanţilor la seminarul ZF privind restructurarea creditelor neperformante a fost că vânzările de credite nu vor accelera cât timp economia nu îşi revine şi rata creditelor neperformante rămâne ridicată Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen, afirmă că dobânzile la credite vor scădea treptat în funcţie de condiţiile din piaţă, nu la comanda cuiva şi a răspuns astfel guvernatorului BNR Mugur Isărescu care i-a somat recent pe bancheri să scadă dobânzile la creditele.
„Cu cât putem să dăm credite mai ieftin cu atât e mai bine, dar nu reduc dobânzile pentru ca îmi spune cineva. Ne uităm şi dacă dobânda de referinţă se reduce. Dacă nu mai sunt jucători care să împingă în sus dobânzile la depozite, atunci vom vedea dobânzile mai jos şi la credite. Cred că nu trebuie însă o scădere agresivă, ci una treptată“, a declarat ieri Van Groningen la un seminar pe tema restructurării creditelor neperformante şi a reluării creditării, organizat de ZF şi casa de avocatură STOICA & Asociaţii.
El a răspuns astfel la întrebarea dacă bancherii vor da curs apelului de săptămâna trecută al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a spus: „Fraţi bancheri, aveţi toate motivele să reduceţi dobânzile la credite“.
Concluzia seminarului a fost că băncile nu vor relua creditarea înainte ca economia să se revigoreze deoarece reticenţa generată de criză se resimte încă puternic în sistemul bancar şi în plus creditele neperformante şi scăderea valorii garanţiilor atârnă greu în bilanţuri şi împiedică accelerarea vânzărilor de credite.
„Statistic, creditarea porneşte în general după revigorarea economiei reale. Există un decalaj de şase luni până la un an între cele două. Aceasta a fost o criză economică profundă şi nu ar trebui să ne aşteptăm la surprize pe termen scurt“, a declarat Cătălin Păuna, economistul-şef al reprezentanţei de la