Abuzurile comise in perioada comunista sunt inca vii prin nepedepsirea tortionarilor din aparatul represiv, fenomenul crimelor politice fiind necunoscut, in prezent, pentru jumatate dintre romani.
Crimele politice au avut un impact puternic asupra societatii romanesti din vremea dictaturii lui Nicolae Ceausescu si inca ne mai umbresc prezentul, sustin reprezentantii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), care lupta pentru identificarea si pedepsirea tortionarilor din aparatul represiv chiar si 23 de ani dupa Revolutie.
Crimele politice au fost unul dintre mijloacele prin care regimul comunist din Romania s-a instalat si, ulterior, si-a consolidat puterea, acestea fiind decisive in procesul de lichidare a rezistentei, au declarat reprezentantii IICCMER pentru Ziare.com.
Demersul Romaniei de a incrimina negarea crimelor comunismului, respins de UE
In primul rand, s-a urmarit eliminarea fizica a opozantilor, iar mecanismul represiunii a atins in mod egal reprezentanti ai elitei politice interbelice, membri ai clerului, muncitori, artisti si tarani. Un al doilea rol a fost cel de a da exemple, victimele servind drept model pentru potetialii contestatari ai regimului.
"Chiar daca, conform sondajelor de opinie realizare de IICCMER in 2010 si 2011, jumatate dintre romani nu au cunostinta despre existenta inchisorilor si crimelor politice din timpul regimului comunist, abuzurile regimului totalitar sunt cat se poate de reale pentru familiile victimelor si supravietuitori, toti asteptand ca dreptatea sa fie servita, tortionarii sa fie deferiti Justitiei si sa plateasca pentru faptele lor", considera IICCMER.
Pedepsirea tortionarilor, absolut necesara
De asemenea, institutul afirma ca investigarea crimelor politice si pedepsirea tortionarilor