Opt milioane de voturi n-au fost suficiente pentru demiterea preşedintelui. Legea Fundamentală ar putea fi revizuită de aproximativ şase milioane de alegători.
Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil propunerea coborârii cvorumului de validare a referendumului de la 50% plus un vot, la 30%. PDL ameninţă deja cu atacul la Curtea Constituţională. Nici UDMR nu pare să agreeze această modificare.
Pentru reprezentanţii puterii, coborârea pragului de validare este doar o adaptare a legii la realitatea de la urne. „E un lucru absolut normal, pentru că nu poţi obliga omul să iasă la vot, obligativitatea ar fi o forţare a democraţiei. Cine e interesat iese la vot, majoritatea celor care votează decide, iar cei care nu ies la vot înseamnă că nu sunt interesaţi de subiect şi suportă consecinţele deciziei celor care au votat", a afirmat prim-vicepreşedintele PSD Cluj, deputatul Cornel Itu.
La rândul său, şeful liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară, susţine că, printr-o asemenea decizie, ne-am alinia şi noi prevederilor legislative în domeniu, funcţionale în majoritatea ţărilor europene. „Consider că există o motivaţie de bun-simţ pentru acest lucru, constatarea faptului că există, din păcate, un apetit tot mai redus al cetăţenilor pentru implicarea în deciziile politice. Practic se adaptează pragul de validare la realitatea românească şi europeană, pentru că majoritatea statelor europene au prag de 30%. Suntem printre puţinele ţări care au prag de 50%", a comentat Nicoară.
Beneficiari, vara trecută, a pragului de 50%, democrat-liberalii contestă coborârea acestuia. „USL a făcut astăzi, în comisia juridică, un prim pas spre fraudarea referendumului de revizuire a Constituţiei României. Reducerea cvorumului de validare a Constituţiei echivalează cu a impune românilor cu forţa o Constituţie pe care fie nu o vor schimbată, fie nu sunt de aco